Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania a fost construita fara acordul de mediu al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului. Mai mult decat atat, eliberarea avizului de mediu nu poate sa fie facuta, din cauza ca soseaua Transalpina traverseaza cinci arii protejate.
Cea mai inalta sosea din Romania, Transalpina, care leaga judetul Gorj de Alba, a fost construita fara sa existe un acord de mediu din partea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului. Nici Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si nici constructorul, firma Romstrade SRL, nu au reusit sa obtina avizul respectiv, cu toate ca modernizarea soselei a inceput inca din anul 2008.
Lucrarile la Transalpina au fost demarate de firma lui Nelu Iordache, SC Romstrade SRL, in baza autorizatiilor de constructie obtinute la nivelul fiecarui judet. Valoarea lucrarilor depaseste 200 de milioane de euro, suma din care a fost achitata cea mai mare parte.
Constructorul a continuat sa execute lucrarea la Transalpina, cu toate ca, in lipsa acordului de mediu de la ANPM si, potrivit legii, acestea ar fi trebuit sa fie sistate, la fel si platile efectuate in contul constructorului de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania. in 2010 si in 2011, constructorul a incercat sa obtina retroactiv acordul de mediu si a solicitat in acest sens serviciile unor firme de consultanta. Societatile respective au facut demersuri pe langa ANPM si au cerut in numele Romstrade si al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania eliberarea unui acord de mediu. Solicitarea a fost respinsa, iar lucrarile au continuat totusi, fara sa fie respectate procedurile legale referitoare la modernizarea drumurilor nationale, adica existenta acordului de mediu. Respingerea cererii privind eliberarea acordului de mediu in octombrie 2011 a fost motivata de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, intr-o adresa trimisa Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale.
ANPM isi motiva decizia prin faptul ca lucrarea a fost executata de antreprenor in proportie de 80% si nu se mai poate, prin urmare, emite un acord de mediu. De fapt, avizul ar fi trebuit obtinut inainte de inceperea lucrarilor, asa cum era legal si normal. Mai mult decat atat, eliberarea avizului de mediu nu poate sa fie facuta, din cauza ca soseaua Transalpina traverseaza cinci arii protejate.
Sursa: radioomega.ro