Cel mai frumos drum din Romania este si cel mai periculos, din cauza ca nu a fost finalizat si nu are parapeti de protectie. Asta in ciuda faptului ca nu de putine ori soferii merg prin nori, cu vizibilitate aproape zero. CNADNR sustine ca lucrarile la Transalpina vor fi gata in luna octombrie, desi drumul este intens circulat de aproape doi ani.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale sustine ca Transalpina este circulata in zilele de varf de cateva mii de masini pe zi. Pe drumul aflat la cea mai inalta cota din Romania nu au fost pana acum semnalate accidente grave, dar nu putini au fost soferii care au cerut interventia Salvamont, pentru ca au intrat „in nori”, nu au mai avut vizibilitate si le-a fost teama sa continue drumul. Transalpina poate fi strabatuta fara riscuri doar in zilele senine.
Soseaua de 140 de kilometri ar fi trebuit sa fie gata inca de acum un an si jumatate, din aprilie anul trecut. La intrare pe Transalpina soferii sunt avertizati printr-un panou ca drumul este inchis, fiind neterminat, asa ca miile de soferi se aventureaza pe riscul lor. Pe portiunea cea mai spectaculoasa si cea mai riscanta, adica intre Ranca si Obarsia Lotrului, lipsesc parapetii de protectie. Sunt 30 de kilometri fara parapeti si fara marcaje rutiere, ceea ce creste cota de adrenalina a soferilor.
Vremea capricioasa a intarziat lucrarile
Lucrarile la portiunea extrem de periculoasa dintre Ranca si Obarsia Lotrului au inceput in octombrie 2008, iar intregul drum trebuia finalizat in aprilie 2011. Reprezentantii CNADNR, citati de Evenimentul zilei, spun ca data-limita nu a putut fi respectata din cauza a fel de fel de situatii neprevazute cu care s-au confruntat constructorii: de la ploi torentiale care au provocat torenti, la alunecari de teren, sau perioade in care nu s-a putut lucra din cauza vremii, mult mai capricioasa la 2000 de metri altitudine.
TERMENE
Ultimul termen de finalizare comunicat de CNADNR este 30 octombrie 2012. Si acest termen va fi depasit, deoarece constructorii mai au de montat 6.000 de metri de parapeti metalici, 20.000 de parapeti rigizi din piatra si 5000 de metri patrati de plase metalice de protectie, plus 185.000 de metri patrati de asfalt si 75.000 de metri liniari de santuri si rigole.
Sursa: pandurul.ro