Transalpina sau Drumul Regelui, cum le place novacenilor sa-i spuna celei mai inalte sosele din Romania, s-a nascut in anul 1934. Gheorghe Cutuliga, in varsta de 88 de ani, a fost martor atat la inaugurarea santierului, precum si la deschiderea oficiala, care a avut loc trei ani mai tarziu, in prezenta Regelui Carol al II-lea, a Regelui Mihai, a prim-ministrului Gheorghe Tatarascu si a altor personalitati ale vremurilor de atunci. Gheorghe Cutuliga (nea Predica, asa cum ii spun cunoscutii) pastreaza vii in memoria sa momentele la care a participat, desi atunci era un baietandru.
Un muzeu intreg şi-a gasit loc intr-o incapere a casei vechi de 115 ani, din orasul Novaci, in care locuieste Gheorghe Cutuliga. Sunt obiectele pe care nea Predica le-a adunat in decursul unei vieti intregi sau le-a primit mostenire de la oameni importanti din viata lui si la care tine foarte mult.
Drumul Regelui a devenit acum foarte cautat de turisti, pentru ca este cel mai inalt din tara si ofera peisaje senzationale. Inainte de a fi amenajat nu era decat o poteca folosita pentru deplasarea produselor cu ajutorul cailor sau magarilor. Regele Carol al II-lea a venit de la Sarmisegetuza pe aceasta cale, traversand muntii, si a propus amenajarea unui drum adevarat, pentru a crea astfel o legatura intre Ardeal si Oltenia. Lucrarile au inceput in primavara anului 1934. Gheorghe Cutuliga avea, pe atunci, 11 ani, si era elev in clasa a IV-a. Prim-ministrul Gheorghe Tatarascu a venit la deschiderea santierului. Nea Predica isi aminteste ca ieri ca primul om al statului a avut parte de o primire entuziasta. Pe plaiul Novaciului se amenajase o tribuna, pentru ca marele om politic sa sustina o cuvantare. Din imbulzeala, Gheorghe Cutuliga a ajuns la baza tribunei si l-a putut vedea foarte bine pe prim-ministru, care, dupa ce a terminat de rostit cuvantarea, a luat un tarnacop si a dat primele lovituri la drum.
„Dupa Primul Razboi Mondial s-a urmarit dezvoltarea zonei si amenajarea unei zone de agrement in Ranca. Drumul a fost construit la initiativa Regelui Carol al II-lea. Inaugurarea santierului a avut loc in zona Plaiului Novaciului. Era o zi frumoasa de mai si plaiul era plin de oameni. Prim-ministrul Gheorghe Tatarascu a avut o primire calduroasa. S-a amenajat acolo o tribuna de la care sa poata rosti o cuvantare. Am fost acolo si, intamplator, am fost impins si am ajuns la baza tribunei. Aveam 11 ani pe atunci si eram in clasa a IV-a. I s-a inmanat un tarnacop si Gheorghe Tatarascu a dat primele lovituri, dupa care a urcat pana la Ranca, unde a servit masa“, povesteste Gheorghe Cutuliga pentru ziarul Gorj Domino.
Citeste aici articolul integral
Sursa: gorj-domino.com