Sporturi Ranca
Complexul turistic Ranca este ideal pentru practicarea diverselor sporturi de iarna (ski, snowboard, sanius), de vara (cicloturism, rafting), sporturi extreme (zborul cu parapanta), drumetii montane (inclusiv plimbarea cu Atv-ul sau cu motocicletele de teren), precum si pentru petrecerea unor clipe recreere si de odihna. Afla totul despre sporturi Ranca:
In perioada de vara, la Ranca iti poti ridica adrenalina la maxim alergand motoarele puternice ale motocicletelor de teren pe potecile muntilor sau pe drumul de tranzit Transalpina care iti ofera perspective off-road deosebite.
ALTE ACTIVITATI/SPORTURI RANCA:
Construit de aproape 70 de ani, drumul transalpin rivalizeaza ca frumusete si spectaculozitate cu Transfagarasanul. Numeroasele variante de trasee fac din Ranca un adevarat centru al drumetiilor montane.
De la Ranca, potecile turistice duc spre zone de o frumusete deosebita, spre puncte de belvedere cum ar fi Varful Mohor, Varful Setea Mare, Varful Papusa si tot de aici se ajunge spre Obarsia Lotrului − intersectia de drumuri care trec din Oltenia in Ardeal (la nord – pe Valea Frumoasei, spre Sebes, la vest – spre defileul Jiului) si catre Lacul Vidra si Valea Lotrului).
Traseele montane sunt inchise in sezonul de iarna, dar pentru cei experimentati se poate practica ski de tura in imprejurimile statiunii pe trasee usoare, fara risc de avalansa si viscol. Pentru organizarea de trasee montane, contactati Salvamont Gorj.
Ranca – Obarsia Lotrului. Traseu atractiv pentru turismul pedestru, asigura si legatura cu traseul principal de creasta spre Vest catre Rusu-Petrosani si spre Est catre Curmatura Oltetului si excelent pentru cicloturism/mtbike, enduro, ATV, 4×4 cu legatura catre Voineasa, Sebes, Petrosani. Marcaj: triunghi rosu. Ranca – Baia de Fier. Traseu insuficient promovat si nevalorificat de catre localnici in oferta turistica. Marcaj: triunghi albastru Ranca – Muntele Cerbu – Novaci. Traseu neatractiv pentru turismul pedestru datorita lungimii foarte mari dar excelent pentru cicloturism/mtbike, enduro, ATV, 4×4 cu legatura catre Voineasa, Sebes, Petrosani. Marcaj: triunghi rosu. Durata traseului: 4-5 ore. Ranca – Valea Gilortului – Novaci. Traseu insuficient promovat si nevalorificat de catre localnici in oferta turistica. Traseu neatractiv pentru turismul pedestru datorita lungimii foarte mari dar excelent pentru cicloturism/mtbike, enduro, ATV, 4×4 cu legatura catre Voineasa, Sebes, Petrosani. Traseul si-a pierdut din interes odata cu realizarea DN 67 C Novaci – Ranca prin muntele Cerbu. Marcaj: punct rosu; traseul urmareste drumurile forestiere din Valea Gilortului. Durata traseului: 7-8 ore. Ranca – Muntele Papusa – Varful Mohorul – Piatra Taiata – Lacul Galcescu. Marcaj: banda rosie, triunghi rosu, sosea. Durata traseului: 6-7 ore. Ranca – Varful Papusa – Curmatura Oltetului. Marcaj: triunghi rosu, sosea, poteca nemarcata. Durata traseului: 4,5-5,5 ore. Ranca – Muntele Urdele – Valea Iezerul – Obarsia Lotrului. Marcaj: triunghi rosu, banda rosie si triunghi rosu. Durata traseului: 6,5-7,5 ore. Novaci – Florile Albe – Ranca – Saua Dengheru. Marcaj: triunghi rosu. Durata traseului: 8 ore. Novaci – Valea Gilortului – Muntele Dalbanul – Ranca. Marcaj: punct rosu. Durata traseului: 10-11 ore.Cicloturismul este o activitate turistica de recreere in care deplasarea si vizitarea obiectivelor turistice se face pe bicicleta. La Ranca se pot face plimbari cu bicicleta, atat pe cai amenajate (strazi), cat si in cadrul natural (singuri sau in grup).
Canyoningul presupune deplasarea prin albiile si apa a raurilor de munte, coborarea cascadelor si traversarea inot a acumularilor de apa, fiind o activitate ludica si sportiva ce se poate realiza pe orice nivel de pregatire sau dificultate. Activitatea nu este periculoasa deoarece se desfasoara numai atunci cand nivelul apei in vad este de maxim 50 – 70 cm.
Echipamentul folosit in canyoning este costumul si incaltamintea de neopren , hamul individual, casca, corzi, cordelina, carabiniere, buclele de asigurare, bidonul etans, sacul de transport etans, protectii de ham si echipament, dispozitive de coborare/lansare etc.
Pe raul Jiu, in defileul pe care l-a sapat intre Muntii Valcan si Parang, de la Livezeni la Bumbesti Jiu, se practica raftingul in cele mai bune conditii din tara si in cea mai mare perioada a anului, debutul putandu-se face din luna martie/aprilie, iar, incheierea in octombrie, cu o eventuala pauza in lunile iulie – august ale anilor mai secetosi.
Conditii atractive: lungimea traseului acvatic este de peste 40 km, cascade, saritori, meandre, viteza mare a apei. Coborarea se face cu barci pneumatice speciale de rafting de cate 5-6 persoane la care se adauga obligatoriu un instructor.
Turismul pentru vanatoare si pescuit reprezinta o posibilitate de valorificare a resurselor regiunii. Vanatoarea se poate practica in padurile judetului Gorj cu aprobare din partea Directiei Silvice, in perioadele permise prin lege si in padurile ce nu fac parte din zonele protejate prin lege.
La Ranca, atat copiii cat si adultii pot intra in bilele de mers pe apă, unde pot sari si arunca intr-o piscina amenajata fara sa se ude, bineinteles.
Bila de mers pe apa are diametrul de aproximativ 2 metri, este fabricata dintr-un plastic special care nu se sparge sau se fisureaza si in plus este confectionata dintr-un material care pluteste pe apa, asemănător colacului.
Pe timpul verii, turistii se pot distra pe partia de tubing: acest tobogan este folosit drept sanius care poate fi practicat cu barci pneumatice de mici dimensiuni pe piste special amenajate. Partia de tubing a fost inaugurata in iunie 2010, este amplasata pe locul celei de schi M1 si are o lungime de 80 metri.
Instalatia de summer tubing de la Ranca este prima din Romania. Mocheta speciala cu care e captusit toboganul este de plastic si are in compoziţie un lubrifiant si are un fel de ace care se tocesc cu timpul (elimina continuu lubrifiant).De la partea superioara pana la baza se asigura aceeasi suprafata de alunecare necesara pentru acest summer-tubing. Perioada de uzare este de zece ani deoarece se foloseste sezonier. De aceea în curbe sunt mochete speciale de slalom.
Un astfel de tobogan poate avea o curba mai mare sau chiar 2-3 astfel de curbe acelea fiind mai spectaculoase. Rolul lor este sa dea mai multa adrenalina si senzatii tari. Nu exista pericolul de a iesi de pe tobogan pentru ca acest culoar de alunecare are niste laterale facute dintr-o structura de rezistenta acoperita cu mocheta speciala pentru ca cel care aluneca pe tobogan. Daca se atinge lateralele, persoana se roteste cu acel colac de cauciuc pe care este asezat.
Toboganul de la Ranca functioneaza toata vara si pana la caderea primei zapezi.