Potentialul turistic al statiunii Ranca
Cadrul natural al complexului turistic Ranca se inscrie in tabloul potentialului turistic cu o mare complexitate, diversitate si atractivitate peisagistica, aceasta reflectandu-se in structura si valoarea acestuia: structura geologica manifestata prin formele de relief montan si submontan, diferite ca infatisare, reteaua hidrografica (vai inguste, versanti abrupti) si invelisul forestier care ocupa cea mai mare parte din suprafata.
Pozitia geografica avantajeaza statiunea Ranca in atragerea clientilor din minim 6 judete ale tarii, Gorj, Mehedinti, Dolj, Olt, Valcea, Arges si partial din Bucuresti, clienti care evita parcurgerea de distante suplimentare de 70–100 km pe Defileul Jiului catre statiunile Rusu-Petrosani si Straja–Lupeni, 140 km pe Defileul Oltului catre statiunea Paltinis sau 100–130 km pe aglomeratul DN1 catre statiunile din Valea Prahovei.
Clima Ranca
Statiunea Ranca beneficiaza de un climat tonic, cu veri racoroase (in luna iulie temperatura medie este in jur de 14°C), ierni friguroase (in luna ianuarie temperatura medie se mentine sub -4°C) si cu zapada abundenta. Temperatura medie anuala din statiunea montana Ranca este de circa 5°C, iar precipitatiile depasesc 1.000 mm anual.
Elementele de clima din aceasta zona sunt favorabile practicarii sporturilor de iarna (grosimea stratului de zapada si durata mentinerii lui – in functie de altitudine), a drumetiei montane si a altor forme de turism, practicabile in toate anotimpurile. Exista un climat montan si submontan placut, cu parametri meteorologici ce ofera posibilitatea practicarii turismului pe tot timpul anului. Mediile lunare, anuale si multianuale ale precipitatiilor nu afecteaza activitatea turistica.
Forme de relief Ranca
Formele de relief din zona Ranca si imprejurimi sunt spectaculoase, specifice zonei montane, de mare atractie peisagistica, reprezentate prin varfuri de mare altitudine, creste, elemente de relief glaciar (caldari glaciare, grohotisuri de panta, cueste).
Vegetatie Ranca
In functie de altitudine, in statiunea Ranca se gasesc urmatoarele forme de vegeatie: paduri de foioase, paduri de molid, jnepenis si pajisti alpine, cimbrisor roscat de munte etc.
In masivul forestier al Muntelui Ranca, din Muntii Parang (in bazinul superior al Gilortului), este ocrotit o specie de brad alb (Abies alba) in varsta de circa 550 ani, cu 1,28m diametru si 50,3m inaltime. Iar dintre plantele endemice din flora Romaniei, putem gasi la Novaci, sub muntele Ranca, planta denumita Galium bailloni.
Fauna Ranca
Fauna muntilor Parang este asemanatoare cu cea a muntilor din Carpatii Meridionali, insa cu unele influente specifice nord-vestului Olteniei si Banatului.
Dintre animalele specifice zonei alpine si subalpine, Parangul ocroteste capra neagra. Cu putin noroc, poate o vei vedea chiar pe masivul Ranca. Alte specii sunt ursul, vulpea, pisica salbatica, parsul cenusiu, rasul, acvila de munte, corbul, caprioara, cerbul.
Dintre pasari amintim ciocanitoarea de munte, cintita, gaita, cocosul de munte, ierunca, fluturasul de stanca (pasare cu un colorit viu).
In apele lacurilor de munte (cum sunt lacurile Rosiile si Galcescu) se gaseste pastravul indigen.