Soseaua dintre nori
Este cel mai inalt drum rutier din intregul lant al Muntilor Carpati, atat din Romania cat si din afara ei, atingand altitudinea maxima in Pasul Urdele 2145 m. Soseaua traverseaza Muntii Parang de la N la S, fiind paralela cu Valea Oltului si Valea Jiului intre care se afla. Soseaua DN67C Transalpina Sibiu-Ranca-Novaci face legatura intre Transilvania si Oltenia si are 120 km, dintre care 30 km la peste 2.000 de metri.
Ce trebuie sa stii
- Fiind un drum alpin, este inchis pe perioada iernii. Vara, insa, drumul este descoperit de tot mai mai multi turisti, al caror numar creste de la an la an.
- In luna septembrie a fiecarui an, intre Novaci si Ranca, se desfasoara Campionatul National de Viteza in Coasta. O mare parte din Transalpina este inchisa cu ocazia acestui eveniment sportiv.
2000 de ani vechime
Se spune ca drumul ar fi fost construit de romani cu aproape 2.000 de ani in urma, cand au marsaluit spre Sarmizegetusa Regia (situata in Muntii Sureanu). Hartile de istorie ni-l infatiseaza sub denumirea de „coridorul IV strategic roman”. Se pare ca a fost reabilitat de mai multe ori in Evul Mediu.
O ampla actiune de refacere a drumului, care a presupus si pietruirea acestuia, s-a derulat insa in perioada interbelica, la initiativa Regelui Carol al ll-lea, operatiunea fiind finalizata in 1935. O a doua reabilitare a fost facuta de armata germana, in al Doilea Razboi Mondial.
In ultimii doi ani, soseaua Transalpina a fost deschisa accesului turistic si a fost asfaltata aproape in totalitate, urmand ca pana la sfarsitul lui 2012 sa fie montati parapetii de sustinere si sa fie amenajate sistemele de scurgere a apei de pe versanti.
Drumul Regelui
Transalpina este denumita si Drumul Regelui deoarece traseul a fost strabatut cu zeci de ani in urma de Regele Carol al II-lea. In 1935, la inaugurarea drumului, Carol al II-lea si suita sa au parcurs traseul Salistea-Novaci in opt ore. In zilele noastre, ca sa ajungi pana pe pisc, pe varful Papusa, adica doar jumatate din drum, cu un automobil de teren de marca iti ia opt ore, iar pana in Novaci mai faci inca doua ore.
Poteca Dracului
De asemenea, traseul era folosit in trecut de catre pastorii din Marginimea Sibiului care isi treceau turmele in Oltenia. Fiind o carare ingusta si dificil de parcurs din cauza prapastiilor din apropiere, a mai fost cunoscuta si sub denumirea de Poteca Dracului.
Traseul Sebes-Ranca-Novaci
Drumul regelui porneste din localitatea Saliste, trece prin Tilisca, Rod, Poiana Sibiului, traverseaza comuna Jina si coboara 7 km pana la Sugag. Dupa ce se trece de zona locuita, soseaua intra prin padurea seculara de foioase si apoi prin cea de brazi. Aici vei intalni Masa Uriasilor, o roca ce sta atarnata parca de cer, unde povestea spune ca se strang uriasii la sfat. Soseaua urca pe partea stanga pana la Obarsia Lotrului. Dupa cativa kilometri se ajunge la barajul Tau, urmat de barajul Oasa. Nu departe de lacul Tau se afla colonia Bistra-Paltinei, ce continea 10-12 cabane si unde se organizau tabere din toata tara. Tot de la barajul Oasa, in dreapta, gasim colonia de la Fetita, unde s-a construit o manastire. De acolo, urcand la Sureanu, se trece prin Luncile Prigoanei (denumit astfel deoarece aici erau pedepsiti in trecut locuitorii care vroiau sa paraseasca tinutul), si se ajunge la cabana si iezerul Sureanu. Vechea cabana Oasa este acoperita acum de apele lacului de la barajul cu acelasi nume. Poti alege sa mergi spre localitatea Sadu si apoi Talmaciu, dupa ce parcurgi 62 km. Sau, de la intersectia cu Valea Frumoasei, o poti lua spre Tartarau si dupa 6 km se ajunge la Obarsia Lotrului. De aici, ai mai multe posibilitati: poti sa faci stanga, spre Brezoi, ce se afla la circa 60 km (pe acest traseu poti vizita Lacul Vidra si Statiunea Voineasa) sau poti sa faci dreapta, spre Petrila, un drum de 28 de km. Daca vrei sa mergi pana la capatul Transalpinei, mergi pe DN 67C, spre Novaci. Traseul este plin de serpentine care iti ofera un peisaj spectaculos: raul Stefanu, Carbunele, Muntiu, Urdele. Vei vedea platoul de pe varful Papusa. De aici, se coboara spre statiunea Ranca.
Distante
Distanta dintre Bucuresti si Transalpina este de 346 km si poate fi parcursa in aproximativ 4 ore si 38 minute.
Distanta dintre Sebes si Transalpina este de 5 km si poate fi parcursa in aproximativ 14 minute si 26 secunde.