Comuna Baia de Fier
Existenta istorica a localitatii este atestata intr-un document care dateaza din 8 ianuarie 1480 si este emis de voievodul Basarab cel Tanar, domnitor al Munteniei. Documente istorice atesta ca de aici se extragea fierul, de unde si toponimicul asezarii. Traditia in prelucrarea metalelor s-a pierdut iar revitalizarea acestui mestesug ar putea aduce beneficii de imagine acestei zone. Exploatarea zacamintelor de grafit, cele mai bogate in carbon din Europa de pe Muntele Catalinul, poate favoriza deschiderea unei expozitii cu specific in zona.
Pozitia: Este situata in extremitatea NE a judetului Gorj, in depresiunea Getica a Subcarpatilor Meridionali, la 8 km distanta de localitatea Novaci, spre est, avand 560 m altitudine.
Suprafata: 12.025 ha (din care intravilan: 934,20 ha si extravilan: 11090,80 ha).
Sate: Baia de Fier, Cernadia.
Populatie: 4.623 de locuitori.
Activitati specifice zonei: cresterea animalelor, pomicultura, colectarea fructelor de padure.
Evenimente locale: Festivalul Folcloric „Coboratul oilor de la munte”, a treia duminica a lunii septembrie; serbarea campeneasca, a doua zi de Pasti.
Obiective turistice in Baia de Fier
Peştera Muierii
Pestera speologica, cu 4 niveluri carstice, monument al naturii (19 ha). Pestera Muierilor este usor accesibila, fiind situata in versantul drept al Cheilor Galbenului. Are o lungime totală de 3566 m, o parte din ea fiind amenajata si electrificata din anul 1963. Este introdusa in circuitul turistic. Pestera Muierilor este declarata monument al naturii din anul 1955.
Pestera Muierilor este prima pestera din Romania ca numar de vizitatori, este cotata cu potential de atractivitate mare (2/3 cavernament, 3/3 speleoterme, 0/3 lacuri si cascade, 0/3 gheata, 2/3 vestigii paleontologice si arheologice, potential de pozitie 2/3 (mediu) , grad dificultate general II/IV , grad dificultate galerie vizitabila I (minim).
Pot fi admirate numeroase stalactite si stalagmite care au forme ce impresioneaza capatand denumiri adecvate precum Orga, Altarul, Candelabrele, Cadana, Mos Craciun, Dropia, Domul Mare, Uliul Ranit, Sala Perlelor, etc. In pestera se gasesc colonii de lilieci , miriapode, pseudoscorpioni, paianjeni si numeroase alte nevertebrate inferioare. In Galeria Ursilor poate fi vazut un schelet de urs de pestera. De asemenea au fost descoperite scheletele altor mamifere, cum ar fi leul, hiena si lupul de pestera.
Legenda numelui Pestera Muierilor: In timpuri stravechi, bantuite de razboaie pe cand barbatii plecau la lupta impotriva celor care le incalcau tara, femeile si copii se ascundeau in aceasta pestera, transformata in adapost bine aparat si nedescoperit de catre navalitori.
Biserica „Toti Sfintii”
Este locul unde se conserva excelent picturi de fresca in stil bizantin, din anul 1753. Actuala biserica a comunei Baia de Fier, un valoros monument de cult ortodox, reprezinta din punct de vedere arhitectural si pictural stilul Brancovenesc specific secolului al XVIII-lea. Asezata in nordul comunei, valea riului Galbenul, cu fata la albia acestuia si altarul spre soseaua ce strabate satul de la sud la nond, spre cheile calcaroase, reprezinta cu prisosinta secolul in care a fost ridicata, confirma vatra satului existenta in urma cu peste doua secole.
Cheile Galbenului
Sunt dezvoltate pe o lungime de aproape 2 km, nefiind extrem de inguste dar cu pereti abrupti, la baza carora s-au acumulat imense aliniamente de pietre (grohotisuri), plasate in zona de lunca larga a cheilor. La Cheile Galbenului se pot practica alpinismul, canyoningul.
Pestera Parcalabului, alaturi de Pestera Corbului si Pestera Iedului sunt supranumite Pesterile de la Baia de Fier. Aceste pesteri mai mici sunt situate in apropiere de Pestera Muierilor si prezinta un nivel mai ridicat de carstificare. Pestera Iedului este un monument al naturii, ocupa o suprafata de 1 ha si are 300 m adancime. Nu este inclusa in circuitul turistic.
Biserica Baia de Fier
Un loc aparte in peisajul cultural al comunei Baia de Fier il ocupa biserica canstruita in anul 1749 . Biserica a fost construita pe cheltuiala arhimandritului Balacescu, egumenul Manastirii Horezu si a altor calugari si zugravita cu cheltuiala vornicului Constantin Brancoveanu, in timpul domnitorului Constantin Racovita. in naos este pictat chiar Constantin Brancoveanu. Pictura este bine conservata si evoca atmosfera tipic brancoveneasca. Exista o apropiere intre aceasta biserica si Manastirea Horezu, aflata in apropiere de localitatea Baia de Fier.
Biserica de lemn Sohodol
Biserica a fost construită in anul 1809.
Trasee turistice montane
Baia de Fier – Ranca. Traseu insuficient promovat si nevalorificat de catre localnici in oferta turistica. Marcaj: triunghi albastru.Baia de Fier – Curmatura Oltetului. Traseu nemarcat si neatractiv pentru turismul pedestru datorita lungimii foarte mari, dar excelent pentru cicloturism/mtbike, enduro, ATV, 4×4 cu legatura catre Voineasa, Sebes, Petrosani,Ranca.
Baia de Fier – fenomenul carstic Sura. Traseu nemarcat, insuficient promovat si nevalorificat de catre localnici in oferta turistica.