A devenit operationala aplicatia “Salvamont” pentru platforma Google Android, cu ajutorul carora turistii care au nevoie de ajutor, pot fi localizati mult mai usor.
Vodafone Romania, numarul doi pe piata locala de telefonie mobila, a lansat aplicatia Salvamont, cu ajutorul careia echipele Salvamont pot localiza mai usor turistii care se aventureaza pe trasee montane necunoscute sau care sufera un accident si au nevoie de ajutor, a anuntat compania.
Astfel, pentru utilizatorii telefoanelor Android, poate fi descarcata aceasta aplicatie Salvamont din Google Play. Utilizatorii Vodafone primesc gratuit traficul de date in cadrul aplicatiei. In caz de nevoie (ratacire, accident in zona necunoscuta etc.) poate fi notificat Dispeceratul National Salvamont (tel. 0salvamont, prin apasarea tastei corespunzatoare literei) prin actionarea tab-ului SOS din respectiva aplicatie, in acel moment fiind determinate: pozitia apelantului, traseul parcurs pana in momentul apelului si nivelul bateriei telefonului.
„Dupa zece luni de la lansarea site-ului mobil m.osalvamont.org, utilizat de peste 40.000 de persoane, ne face placere sa putem oferi iubitorilor de munte un prieten de nadejde care ii poate salva in situatii de urgenta. In plus, atunci cand vrei sa pleci la munte poti afla din aplicatie Salvamont, informatii utile despre starea partiilor de schi din toata tara, despre vreme sau trasee montane”, a spus Ovidiu Paraschivescu, Team Leader Applications and Content, Vodafone Romania.
Chiar daca zona din care se face apelul este una cu acoperire intermitenta iar apelantul intra intr-o zona fara semnal, la reintrarea intr-o alta zona acoperita cu semnal, coordonatele vor fi transmise automat dispeceratului, echipele de salvare avand informatii suplimentare despre deplasarea acestuia.
„Anual peste 3.500 de turisti beneficiaza de asistenta Salvamont pentru rataciri sau accidente suferite pe partiile de schi sau pe trasee montane. Cu ajutorul acestei aplicatii, echipele Salvamont pot localiza mult mai simplu acesti turisti care au nevoie de ajutor. Pana in prezent, turistii sunau la 0Salvamont atunci cand aveau nevoie de noi, iar timpul scurs de la primul apel pana la gasirea turistilor putea varia in functie de dificultatea traseului. Acum ii putem localiza mult mai simplu, iar timpul de salvare se reduce considerabil”, a mentionat Mircea Opris, Presedintele Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din Romania.
In plus, utilizatorii aplicatiei Salvamont vor putea fi la curent cu avertismente montane recente, starea vremii, trasee montane, contactele si locatiile cabanelor din intreaga tara si informatii despre aproximativ 70 de partii de schi din tara.
Atragem atentia ca, in caz de ratacire, anuntarea dispeceratului trebuie sa se faca operativ, iar dupa apel, cea mai buna solutie este ca persoana ratacita sa ramana in locul de unde a anuntat echipele de salvare, altminteri reperele comunicate nu vor mai fi de actualitate, ducand la intarzierea operatiunii.
In perioada urmatoare, va fi lansata si versiunea iOS pentru telefoanele iPhone, precum si noi functionalitati utile, au precizat reprezentantii Vodafone.